ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідач:

Тертична Н.А. - голова фракції "Європейська солідарність" в Коростенській міській раді"

Статус:

Прийнятий в цілому

Дата:

20.10.2021

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 67-10
Про звернення депутатів міської ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Народного депутата Володимира Арешонкова щодо фінансування сфери охорони здоров’я у повному обсязі у 2022 році

 

РІШЕННЯ
десята   сесія VІІІ скликання
 

від 28.10.2021 р. №_________
 
Про звернення депутатів міської ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Народного депутата Володимира Арешонкова щодо фінансування сфери охорони здоров’я у повному обсязі у 2022 році
 
Керуючись ст.25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи висновки постійних комісій міської ради, Коростенська міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
1.Підтримати звернення депутатів Коростенської міської ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Народного депутата Володимира Арешонкова щодо фінансування сфери охорони здоров’я у повному обсязі у 2022 році (додається).
 
2.Доручити міському голові підписати звернення та направити за належністю.
 
Міський голова                                                     Володимир МОСКАЛЕНКО
 
 
Секретар міської ради                                                                   О.Олексійчук             
Голова   фракції «Європейська солідарність»
в Коростенській міській раді                                                        Н.Тертична
Начальник відділу організаційного
забезпечення діяльності міської ради                                         О.Заєць
Начальник юридичного відділу                                                  Т. Камінська
 
 
Додаток  до рішення 10 сесії Коростенської міської ради VIIІ скликання від 28.10.21р.№_______
 
 
 

ЗВЕРНЕННЯ
депутатів Коростенської міської ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, народного депутата України Володимира Арешонкова щодо фінансування сфери охорони здоров’я у повному обсязі у 2022 році

 
Ми, депутати Коростенської міської ради звертаємося до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, народного депутата Володимира Арешонкова  з вимогою  прийняття збалансованого Державного бюджету на 2022 рік в частині, що  стосується забезпечення сфери охорони здоров’я, лікувальних закладів, фінансування заробітних плат медичних працівників.
Задекларовані  зарплати середнім медичним працівникам у розмірі  від 13,5 тис грн, а лікарям - від 20 тис грн. у проєкті Державного бюджету передбачені лише для 200 тис. осіб середнього медичного персоналу та 90 тис. лікарів.
Однак, на кінець 2020 року в системі охорони здоров’я працювало 273 526 осіб середнього медичного персоналу та 147 361 - лікар-фізична особа. Тобто фактично в медичних закладах працює лікарів та осіб середнього медичного персоналу на 130 тис. більше, ніж Уряд розрахував у проєкті Державного бюджету на 2022 рік. Це означатиме можливе скорочення 130 тисяч посад медичних працівників, що матиме неабиякий негативний вплив на сферу охорони здоров’я, приниження медичних працівників, особливо в умовах боротьби з пандемією.
Скорочення видатків на охорону здоров’я сьогодні – це удар як по медиках, так і по пацієнтах.
Процес кадрових скорочень і так масштабний у медичній галузі. Вже на початок 2021 року кількість зареєстрованих безробітних у галузі охорони здоров’я становила 22,7 тис. осіб, тоді як вакансій було лише 4,3 тис. Але це ще не межа, бо заборгованість по зарплаті серед медиків критично зросла з початку року – майже в 4 рази. За даними Держстату, станом на 1 серпня 2021 року заборгованість по зарплатах в системі охорони здоров’я та надання соціальної допомоги становила 108,5 млн.грн. Обсяг коштів Державного бюджету України, що спрямовується на реалізацію програми медичних гарантій, повинен становити не менше 5% валового внутрішнього продукту України. 
Ми попереджаємо: сьогодні місцеві бюджети порожні. Вони не здатні дотувати ті сфери, які недофінансовуються з Державного бюджету. Місцеві бюджети не зможуть врятувати від скорочення 130 тис. посад медпрацівників.
Крім того, звертаємо Вашу увагу на недостатнє забезпечення лікарень, визначених для госпіталізації  хворих на СOVID- 19, ефективними медичними препаратами, які входять до безоплатного пакету послуг лікування пацієнтів, які хворіють на СOVID- 19.
 В зв’язку з викладеним вище вимагаємо:

  • вжити невідкладних заходів для недопущення скорочення посад медичних працівників;

  • у проєкті Державного бюджету на 2022 рік передбачити  фінансування сфери охорони здоров’я у повному обсязі.

 
 
 
За дорученням депутатів Коростенської
міської ради VIII скликання
 
 
Міський голова                                                             Володимир МОСКАЛЕНКО
 
 
 
Секретар міської ради                                               Олександр ОЛЕКСІЙЧУК

 

ДОДАТКИ

1 звернення міської фракції медицина.pdf Переглянути