ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Тертична Н.А. - депутат міської ради, голова фракції

Рішення:

Не прийнято

Сесія:

XVII

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

22-17

Дата реєстрації:

15.09.2022

Проголосовано:

15.09.2022 11:14:11

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    16
  • Не підтримали
    2
  • Утримались
    3
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    18

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 22-17





РІШЕННЯ

позачергова сімнадцята сесія VІІІ скликання

 



від  15.09.2022 р. №______

 

Про звернення депутатів Коростенської міської ради до  Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України  щодо захисту громадян від енергетичного колапсу  

    

          Розглянувши пропозицію депутатів фракції «Європейська солідарність» в Коростенській міській раді, керуючись ст.25 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, Коростенська міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1.Підтримати  звернення депутатів міської ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України  щодо захисту громадян від енергетичного колапсу   (Додається).

 

2.Доручити міському голові підписати звернення та направити за належністю.

 

Міський голова                                                    Володимир МОСКАЛЕНКО

 

 

Секретар міської ради                                                                 О.Олексійчук

 

Депутат Коростенської міської ради-

голова фракції «Європейська солідарність»                              Н.Тертична

 

Начальник юридичного відділу                                                 Т. Камінська  

 

Начальник відділу організаційного

забезпечення діяльності міської ради                                        О. Заєць

 

 

 

 

 

Додаток до рішення позачергової 17 сесії    Коростенської міської ради VIIІ   скликання від 15.09.22р.№_______

 

 

Президент України

 Зеленський Володимир Олександрович

 

 

Верховна Рада України

 

 

Кабінет Міністрів України

 

 

 



ЗВЕРНЕННЯ

депутатів міської ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України  щодо захисту громадян від енергетичного колапсу     



 

 

Ми, депутати Коростенської міської ради, які представляють інтереси мешканців Коростенської міської ради висловлюємо свою стурбованість у питанні готовності країни до важкого опалювального сезону в умовах повномасштабної російської агресії.

І в цих умовах життєво важливо, щоб завчасно вжиті заходи дали можливість попередити катастрофічний сценарій. Проте, на кінець серпня на складах та у сховищах було накопичено лише 2 мільйони тон вугілля та 13 мільярдів кубічних метрів природного газу. Хоча раніше Уряд ставив завдання накопичити щонайменше 19 мільярдів кубічних метрів природного газу. Однак, за нинішніх темпів накопичення запасів природного газу до початку опалювального сезону Оператор газотранспортної системи України прогнозує не більше 14,4 мільярдів кубічних метрів природного газу.

Це буде означати рекордно низький рівень запасів природного газу порівняно з попередніми роками. Порівнюючи з середнім рівнем запасів газу в підземних сховищах Європи, який досягнув вже 80% від запланованих об’ємів, в Україні йдеться про ледь більше 40%.

До того ж, зберігаються ризики з постачанням вугілля.

За інформацією Міністерства розвитку громад та територій України внаслідок збройної агресії росії на території України уражені 327 об’єктів критичної інфраструктури у сфері теплопостачання. Відновлено 158 об’єктів теплопостачання. Російський агресор продовжує атаки на об’єкти цивільної інфраструктури, провадячи геноцид українців.

Багато часу для підготовки вже втрачено. Однак за той час, який залишається, потрібно зробити усе, аби захистити мільйони українців по всій країні від енергетичного колапсу.

Відповідно до статті 106 Конституції України Президент забезпечує, зокрема, національну безпеку в державі. Також стаття 116 Конституції України закріплює за Кабінетом Міністрів України обов’язок щодо забезпечення національної безпеки України.

З огляду на викладене, ми, депутати Коростенської міської ради  звертаємося з вимогою до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України при підготовці країни до опалювального сезону та задля захисту громадян від енергетичного колапсу, вжити наступні заходи:

1. Розгорнути системи протиповітряної оборони для захисту об’єктів критичної енергетичної інфраструктури: електростанцій, теплоелектроцентралей, розподільчих мереж, видобувних потужностей тощо.

2. Підготувати та розсередити по країні достатні запаси матеріалів для швидкого відновлення об’єктів енергетичної інфраструктури, у разі їх пошкодження.

3. Забезпечити джерела надходження (трансопртування) газу, вугілля та інших енергоносіїв по Україні та з інших країн.

4. Гарантувати стабільність і прогнозованість управління в громадах. Відмовитись від зловживання створенням військових адміністрацій у громадах, віддалених від зони бойових дій. Натомість налагодити робочий діалог між представниками центральної влади і місцевого самоврядування для оперативного вирішення питань енергетичної безпеки регіонів.

5. Передбачити, під час підготовки проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік», достатні кошти для забезпечення енергоресурсами; впровадження енергозбереження, доступних альтернативних способів електро- та теплогенерації і постачання; виплати субсидій та інших пільг; проведення ремонтних та відновлювальних робіт об’єктів енергетичної інфраструктури.

Впевнені, що ці напрямки важливо передбачити у видатковій частині Державного бюджету на 2023 рік.

Також, просимо Президента України, в межах компетенції вжити заходів щодо врахування вказаних вище пріоритетів при ухваленні Закону України «Про державний бюджет України на 2023 рік».

 

 

За дорученням депутатів Коростенської

міської ради VIII скликання

 

 

Міський голова                                                      Володимир МОСКАЛЕНКО

 

 

Секретар міської ради                                              Олександр ОЛЕКСІЙЧУК