ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Тертична Н.А. -голова фракції "Європейська солідарність" в Коростенській міській раді

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XII

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

82-12

Дата реєстрації:

15.12.2021

Проголосовано:

23.12.2021 14:29:12

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    28
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    8

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 82-12



РІШЕННЯ

дванадцята сесія VІІІ скликання

 

від  23.12.2021 р. №  _____

 

Про звернення депутатів Коростенської міської ради до Президента України,

   Верховної Ради України щодо  неприпустимості набрання чинності проєкту Закону України

«Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо

забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (реєстраційний №ВР 5600)


 

    Керуючись ст. 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи висновки постійних комісій міської ради, Коростенська міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

 

1.Підтримати  звернення депутатів міської ради до Президента України,   Верховної Ради України щодо  неприпустимості набрання чинності проєкту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» ( реєстраційний №ВР 5600). (Додається).

 

2.Доручити міському голові підписати звернення та направити за належністю.

 

 

Міський голова                                                     Володимир  МОСКАЛЕНКО

 

 

Секретар міської ради                                                                                     О.Олексійчук

Депутат міської ради, голова фракції «Європейська

солідарність» в Коростенській міській раді                                                      Н.Тертична

Начальник відділу організаційного

забезпечення діяльності міської ради                                                               О.Заєць

Начальник юридичного відділу                                                                         Т.Камінська





Додаток

до рішення 12 сесії Коростенської

міської ради VIII скликання

від 23.12.2021 р. № _____

 

 



ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Коростенської міської ради до Президента України, Верховної Ради України  щодо  неприпустимості набрання чинності проєкту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (реєстраційний №ВР 5600)



 

Ми, депутати Коростенської міської ради, які представляють інтереси мешканців Коростенської громади,  рішуче протестуємо проти намірів державної влади запровадити на законодавчому рівні можливість податкового тиску на український бізнес. А саме, такий тиск може настати завдяки  набранню чинності проєктом Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (реєстр.№ВР 5600).

30 листопада 2021 року Верховна Рада України схвалила у другому читанні і в цілому Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (реєстр. №5600).

За експертною оцінкою провідних бізнес-асоціацій українських і іноземних підприємців, інвесторів, роботодавців, платників податків – у т.ч. Європейської Бізнес Асоціації, Американської торгової палати, Спілки українського бізнесу – даний закон, по суті, є оголошенням податкового терору. Він кардинально розширює права працівників Державної податкової служби України і робить безправним український бізнес.

Зокрема, згаданий проєкт передбачає:





  1. списання податкових боргів з рахунків підприємств в позасудовому порядку (на 91-ий день виникнення заборгованості);




  2. право Державної податкової служби надсилати запити не за фактом порушення, а за підозрою у несплаті податків – в такому випадку запити ДПС перетворяться на інструмент тиску на бізнес  та  можуть стати підставою для нарахування штучних податкових боргів;




  3. заборону на виїзд за кордон директора підприємства, яке має заборгованість із сплати податків, чим порушується право на свободу пресування, гарантоване Конституцією України, оскільки в більшості випадків така заборгованість буде штучно створеною податковими органами.




  4. стягнення податку на прибуток наперед, шляхом заборони включати 50% збитків минулого року, що мали б зменшити базу оподаткування.





Впевнені, що такі кроки суттєво погіршать бізнесовий та інвестиційний клімат України, який вже суттєво постраждав через пандемію коронавірусу і економічну кризу, призведуть до зростання рівня корупції і порушення основних прав і свобод людини.

Також звертаємо Вашу увагу, що вищезазначений закон суттєво збільшує податковий тиск на сільськогосподарських виробників, на малий бізнес, створює суттєві інфляційні ризики, призведе до  тінізації виробництва та збуту сільгосппродукції.

Зокрема, закон передбачає:





  1. суттєве підвищення податкового тиску на усіх без винятку власників і користувачів сільськогосподарських земель, у тому числі мікровласників: для ділянок за межами населеного пункту через запровадження мінімального податкового зобов’язання податок зростає з діючих 200 грн. (а власники-пенсіонери взагалі звільнені від сплати податку) до 1500 грн з кожного гектара;




  2. індексацію ставок ренти на воду та ліс, що призведе до подорожчання на 14,5% дров та води, потрібних людям;




  3. запровадження податку на доходи фізичних осіб з усієї вирощеної продукції, якщо її сукупна вартість перевищує 72 тис. грн. (12 мінімальних зарплат) (зараз усе, що вирощене на ділянці менше 2 га не оподатковується) – це може суттєво підвищити ціни – зокрема, на овочі і фрукти;




  4. збільшення плати за використання радіочастотами на 5%, що призведе до подорожчання мобільного зв’язку. Таким чином порушено меморандум з провідними операторами мобільного зв’язку, який підписав уряд в 2019 році.





Впевнені, що згадані негативи прийнятого закону призведуть до суттєвого посилення інфляції, зниження рівня довіри між державною владою, місцевим самоврядуванням і бізнесом, а також – через суттєве погіршення бізнесового і інвестиційного клімату – всупереч назві закону, вкрай негативно відіб’ються на доходах і державного, і місцевих бюджетів.

У зв’язку з зазначеним вище, ми, депутати Коростенської міської ради звертаємося:

 до Верховної Ради України з вимогою поставити на голосування і підтримати проект Постанови «Про скасування рішення Верховної Ради України від 30.11.2021 про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень" (№5600 від 02.06.2021);

до Президента України – з вимогою повернути Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень" (№5600 від 02.06.2021) до Верховної Ради України (застосувати право вето).

 

 

За дорученням депутатів Коростенської

міської ради VIII скликання

 

 

Міський голова                                                      Володимир МОСКАЛЕНКО

 

 

Секретар міської ради                                          Олександр ОЛЕКСІЙЧУК

ДОДАТКИ

1 Депутатське звернення.pdf Переглянути