ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

Ходаківський Віктор Васильович

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

XXIV

Скликання:

VII

Проголосовано:

За основу і в цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

30.08.2018

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    26
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    5
  • Відсутні
    4

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 1177
Про звернення депутатів міської ради до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України

РІШЕННЯ
двадцять четверта сесія VІІ скликання
 
від  30.08.2018 р. №______
 
Про звернення депутатів міської ради
до Президента України, Голови Верховної Ради України,
Прем’єр-міністра України
 
 
Враховуючи звернення фракції «Опозиційний блок» у Коростенській міській раді, відповідно до статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада         
 
ВИРІШИЛА:
 
  1. Схвалити текст звернення депутатів Коростенської міської ради до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України «Про виконання Рішення Конституційного суду України у справі за Конституційним поданням 50 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України окремих положень Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року №76-VIII.
  2. Доручити Коростенському міському голові підписати Звернення.
  3. Надіслати Звернення Президенту України, Голові Верховної Ради України, Прем’єр-міністру України.
 
Міський голова                                                                           В.Москаленко
 
Секретар міської ради                                                                   В.Вигівський             
Начальник відділу організаційного
забезпечення діяльності міської ради                                         О.Заєць
Начальник юридичного відділу                                                  Т. Камінська
Голова фракції «Опозиційний блок»,
депутат міської ради                                                                     В.Ходаківський

Додаток до рішення 24 сесії Коростенської міської ради VII скликання від 30.08.18р.1177
 
 
Президенту України
П.О. Порошенку
01220, м. Київ, вул. Банкова, 11
 
Голові Верховної Ради України
А.В. Парубію
01008, м.Київ-8, вул. М. Грушевського, 5
 
Премєр-міністру України
В. Б. Гройсману
01008 м. Київ, вул. Грушевського 12/2
 
Звернення
щодо виконання Рішення Конституційного суду України
у справі за Конституційним поданням 50 народних депутатів України
щодо відповідності Конституції України
окремих положень Закону України
«Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року №76-VIII
 
         17 липня 2018 року Конституційним судом України у справі за Конституційним поданням 50 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року №76-VIII було визнано неконституційними положення вищезазначеного закону в частині скасування пільг, компенсацій та гарантій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
         У своєму Рішенні Конституційний суд України зазначив, що необхідність забезпечення належного рівня соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, зумовлена обмеженнями, ризиками, втратами, яких зазнали вони та члені їх сімей.
         Отже, передбачені Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року №76-VIII положення, які стосуються обмеження чи скасування пільг, компенсацій і гарантій, призвели до звуження прав осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зниження рівня їх соціального забезпечення.
         Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, збереження генофонду Українського народу є обов’язком держави та зумовлює надання особливого статусу громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Наслідком аварії стало погіршення стану здоров’я населення, демографічний занепад, зростання смертності потерпілого від Чорнобильської катастрофи населення, захворюваності дітей, підвищення рівня інвалідизації населення.
         Житомирська область одна з найбільш постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС. Прямого радіоактивного забруднення зазнали 9 районів нашої області. На початок цього року на Житомирщині зареєстровано 289 тисяч постраждалих осіб, що становить більше 23% від усього населення області.
На даний час у м. Коростені проживає близько 51490 осіб, що постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС, серед яких 631 ліквідатор (589 мають 1 і 2 категорії), 50134 особи з категорії потерпілих та 723 дружини (чоловіків) померлих громадян. Статус «чорнобильців» мають 14374 дитини.  
Виконання державою обов’язку щодо чорнобильців потребує належного обсягу державних видатків, зокрема, у сфері охорони здоров’я, соціального забезпечення та їх ефективного використання; підтримання у належному стані санітарного та епідеміологічного благополуччя населення, створення ефективних заходів щодо попередження захворювань, зниження ризиків для здоров’я людини, що пов’язані з радіоактивним забрудненням значної території та впливом цього фактора на довкілля та громадян.
Враховуючи вищезазначене, Коростенська міська рада звертається до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету міністрів України та просить:
  1. Забезпечити шляхом внесення відповідних змін до Бюджету України на 2018 рік виконання гарантій та пільг постраждалим особам, передбачених Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» із врахуванням Рішення Конституційного суду України від 17 липня 2018 року № 6-р/2018 та  передбачити  відповідні  видатки  в  проекті   Державного бюджету  на  2019 рік.
  2. Забезпечити компенсації та пільги громадянам, віднесеним до другої та третьої категорії в частині першочергового щорічного безплатного забезпечення санаторно-курортними путівками або путівками на відпочинок шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування санаторно-курортним закладам чи закладам відпочинку.
  3. Забезпечити пільги особам, які працювали за межами зони відчуження на роботах з особливо шкідливими умовами праці (за радіаційним фактором), пов'язаними з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
  4. Забезпечити в повному обсязі пільги та компенсації потерпілим дітям та їх батькам відповідно.
  5. Забезпечити  виконання  рішень суду,  ухвалених  на  користь  потерпілих від наслідків аварії на ЧАЕС  і  виконання  яких гарантується державою. 
 
За дорученням депутатів Коростенської міської ради
Міський голова                                                       Москаленко В.В.
 
Секретар міської ради                                                           В.Вигівський