ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Грищенко Леся Леонідівна


депутат міської ради

Доповідач:

Грищенко Л.Л. - депутат міської ради

Статус:

Новий проект

Дата:

21.03.2019

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 36-30
Про звернення депутатів Коростенської міської ради VII скликання до Голови Верховної Ради України щодо необхідності якнайшвидшого прийняття проектів Законів України № 9518 та № 9519, спрямованих на створення умов для доступності придбання автомобілів громадянами України

РІШЕННЯ
тридцята сесія VІІ скликання
 
 

від 04.04.2019 р. №________
 

Про звернення депутатів Коростенської міської ради VII скликання   щодо прискорення   розгляду та прийняття проекту Закону України № 9518, спрямованого на зменшення  податкового навантаження на громадян при розмитненні автомобілів, придбаних за межами митної території  України,  Закону України № 9519  щодо  спрощення процедури тимчасового ввезення транспортних засобів, які зареєстровані за  межами митної території України і власниками яких є громадяни України
 

 Відповідно до статті 25 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, Коростенська міська рада
ВИРІШИЛА:
 
1. Підтримати звернення депутатів Коростенської міської ради VII скликання   щодо прискорення   розгляду та прийняття проекту Закону України № 9518,   спрямованого на зменшення  податкового навантаження на громадян при розмитненні автомобілів, придбаних за межами митної території України,  Закону України № 9519 щодо спрощення процедури тимчасового ввезення транспортних засобів, які зареєстровані за межами митної території України і власниками яких є громадяни України (додається).
2.Доручити міському голові підписати звернення та направити за належністю.
 
Міський голова                                                                            В.Москаленко
 

Секретар міської ради                                                                               В.Вигівський

Начальник юридичного відділу                                                                Т.Камінська
Начальник відділу організаційного
забезпечення діяльності міської ради                                                      О.Заєць
Депутат міської ради                                                                                 Л.Грищенко
 
 
Додаток до рішення  30 сесії  Коростенської міської ради VII скликання від 04.04.2019 р.  №_____
 
Голові Верховної Ради України
Парубію А.В.
 
 

ЗВЕРНЕННЯ
депутатів Коростенської міської ради VII скликання  щодо необхідності прискорення  розгляду та прийняття проекту Закону України № 9518,   спрямованого на зменшення  податкового навантаження на громадян при розмитненні автомобілів , придбаних за межами митної території  України,  Закону України № 9519  щодо  спрощення процедури тимчасового   ввезення транспортних засобів , які зареєстровані за  межами митної території України і власниками яких є громадяни України

На звернення та  клопотання  мешканців  міста Коростень та з метою  зменшення  податкового навантаження на громадян при розмитненні автомобілів, придбаних за межами митної території  України, та  спрощення процедури тимчасового   ввезення транспортних засобів, які зареєстровані за  межами митної території України і власниками яких є громадяни України, ми, депутати Коростенської міської ради,  підтримуємо  законопроекти  за №№  9518 та 9519 щодо   внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України  та  до Митного кодексу України,  які   подані  до  Верховної ради України та  зареєстровані  31 січня  2019 року.
Ми стурбовані ситуацією, яка склалася в Україні у зв’язку з неналежним врегулюванням питання розмитнення та оподаткування автомобілів з іноземною реєстрацію, оскільки вказане має своїм наслідком високий рівень соціальної напруги.
Згідно з даними Державної фіскальної служби України, в Україні перебуває більше 1 мільйона автомобілів, які були ввезені з-за кордону. Основною причиною купівлі автомобілів з іноземною реєстрацію була і є їх невелика вартість. Адже автомобіль для більшості населення є, в першу чергу,  інструментом економічної активності населення, а не предметом розкоші.
8 листопада 2018 року Верховна Рада України ухвалила закони України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів» та «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України», які набрали чинності 25 листопада 2018 року.
Власники автомобілів з іноземною реєстрацією згідно з цими прийнятими законами мали лише 180 днів з дня набрання ними чинності для того, щоб розмитнити авто, ввезене з-за кордону. Для тих, хто встигне зробити це за перші 90 днів, було передбачено 50% знижку на розмитнення (тільки акциз). Крім базової ставки акцизного збору, до вартості розмитнення також включається 20% ПДВ, 10% ввізного мита і 3-5% збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.
Звертаємо Вашу увагу на те, що вказані умови є неприйнятними для більшості власників автомобілів з іноземною реєстрацією, оскільки, навіть при застосуванні вищевказаної 50%-вої знижки, необхідно сплатити значну суму коштів, яка, в більшості випадків, перевищує в рази сукупний дохід сім’ї власників таких автомобілів.
Більше того, підвищує соціальну напругу і той факт, що вищевказаними законами було встановлено пільговий період на розмитнення для таких автомобілів тривалістю лише 90 днів. За період  з 25 листопада 2018 року по 22 лютого 2019 року (включно)  за пільговою ставкою було оформлено лише п’яту частину (трохи більше 200 тисяч) автомобілів з єврономерами.
Тобто майже 80 % усіх автомобілів з іноземною реєстрацією не було розмитнено навіть протягом пільгового періоду.
Тому вкрай необхідним є вжиття заходів щодо якнайшвидшого врегулювання цього питання, а саме  створення належних умов для розмитнення раніше ввезених на митну територію України автомобілів з іноземною реєстрацією.
Вважаємо, що сьогодні розмитнення автомобілів в Україні має відбуватись за ставкою не більше 10% від вартості автомобіля, а також вважаємо за необхідне встановлення пільгового періоду для розмитнення автомобілів, що були ввезені на митну територію України, тривалістю не менше 3-х років. Це дасть можливість, в тому числі, розмитнити всі автомобілі з іноземною реєстрацією, які сьогодні є в Україні. Крім того, вважаємо, що важливим є недопущення здійснення працівниками органів поліції зупинок та перевірок транспортних засобів лише на підставі ознаки «автомобіль з іноземною реєстрацією».
Також, враховуючи величину надходжень митних платежів, отриманих при митному оформленні транспортних засобів, що були ввезені на митну територію України, та проблему фінансування пенсійного забезпечення, підтримуємо позицію щодо того, щоб вказані надходження від митних платежів спрямувати до Пенсійного фонду.
Вищевказані способи врегулювання питання розмитнення і оподаткування автомобілів з іноземною реєстрацією передбачено проектами Законів України № 9518 «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо спрощення оподаткування транспортних засобів» та № 9519 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо спрощення оподаткування транспортних засобів», які були зареєстровані у Верховній Раді України 31 січня 2019 року.
Ми, депутати Коростенської міської  ради вважаємо вищевказані законопроекти такими, що запровадять нову модель оподаткування операцій із придбання транспортних засобів, дозволять зменшити вартість нових транспортних засобів, спростять реєстрацію ввезених на митну територію України автомобілів з іноземною реєстрацією, та, як наслідок, знизять рівень соціальної напруги. Тому вкрай необхідним є їх якнайшвидший розгляд і прийняття.
Враховуючи вищевикладене та значну актуальність зазначеного питання,
просимо:
Забезпечити якнайшвидший розгляд і прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо спрощення оподаткування транспортних засобів» (реєстраційний номер 9518) та проекту Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо спрощення оподаткування транспортних засобів» (реєстраційний номер 9519).
 
За дорученням депутатів Коростенської міської ради
міський голова                                                                         В.В.Москаленко
 
 
Секретар міської ради                                                      В.Вигівський

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

ДОДАТКИ

1 Пояснювальна записка.pdf Переглянути
2 Порівняльна таблиця 10%.pdf Переглянути