ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

VIII

Скликання:

VIII

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    27
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    12

РІШЕННЯ
восьма  сесія VІІІ скликання

 
від 19.08.2021 р. №471
 
      Про звернення депутатів Коростенської міської ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Народного депутата Арешонкова В. Ю. щодо внесення змін до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та до «Порядку передачі в оренду державного та комунального майна», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.06.2020 р. № 483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна»
 
Розглянувши звернення неприбуткових громадських організацій які проводять гуманітарну діяльність на території Коростенської міської територіальної громади, на засадах волонтерства на безоплатній основі надаючи соціальну допомогу, та не мають коштів для здійснення орендних платежів, керуючись статтями 140, 142-143 Конституції України, статтями 25, 29, 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи висновки постійних комісій міської ради, Коростенська міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
1.Підтримати звернення депутатів Коростенської міської ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Народного депутата Арешонкова В.Ю. (додається).
2.Доручити міському голові підписати звернення та направити за належністю.
 
Міський голова                                                     Володимир МОСКАЛЕНКО
 
 
Секретар міської ради                                                                   О.Олексійчук             
Депутат міської ради                                                                     В.Стужук
Начальник відділу організаційного
забезпечення діяльності міської ради                                         О.Заєць
Начальник юридичного відділу                                                  Т. Камінська
 
 
 
 
Додаток  до рішення 8 сесії Коростенської міської ради VIIІ скликання від 19.08.21р.№471
 
 
ЗВЕРНЕННЯ
депутатів Коростенської міської ради VIII скликання
до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Народного депутата Арешонкова В.Ю. щодо внесення змін до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та до «Порядку передачі в оренду державного та комунального майна», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.06.2020 р. № 483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна»
 
Ми, депутати Коростенської міської ради, звертаємо вашу увагу на ситуацією, що склалася в регіоні з введенням в дію Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та прийняттям постанови Кабінету Міністрів України № 483 від 03 червня 2020 року «Деякі питання оренди державного та комунального майна», якою затверджено «Порядок передачі в оренду державного та комунального майна».
 
Окремі положення зазначених нормативних актів фактично нівелюють гарантоване Конституцією України  (ст.ст. 140, 142-143) та Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 60) право місцевого самоврядування на самостійне вирішення питань місцевого значення, на  володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності.
 
Окрім того, з введенням в дію зазначеного Закону значний прошарок організацій громадянського суспільства опинився фактично поза межами орендних відносин, оскільки вони є неприбутковими громадськими організаціями, що здійснюють свою діяльність на засадах волонтерства на безоплатній основі та просто не мають коштів для здійснення орендних платежів. В той же час, практично в кожній територіальній громаді/районі/області існують громадські об’єднання, діяльність яких має суспільно важливе значення, чи такі, що надають соціально важливі послуги населенню громади/району/області. Місцеве самоврядування вкрай зацікавлене в діяльності таких організацій, але за вимогами зазначених нормативних актів фактично позбавлене можливості надавати їм належну підтримку.
 
Зважаючи на вищенаведене, закликаємо:
1. Верховну Раду України:
1.1. Внести наступні зміни до Закону України «Про оренду державного та комунального майна»:
- п. 2 ст. 15 «Передача в оренду майна без проведення аукціону» доповнити наступним абзацом: «…громадські об’єднання, що є неприбутковими організаціями, внесеними до Реєстру неприбуткових установ та організацій, які протягом останніх двох років, що передують року звернення, співпрацюють з органами державної влади та/або органами місцевого самоврядування щодо виконання цільових регіональних, місцевих та інших програм, організації, діяльність яких має суспільно важливе значення, та такі, що надають соціально важливі послуги населенню громади/району/регіону; перелік зазначених організацій визначається представницькими органами місцевого самоврядування згідно із законодавством»;
- п. 2. ст. 18 «Порядок продовження договору оренди» доповнити наступним абзацом: «…укладені з громадськими об’єднаннями, що є неприбутковими організаціями, внесеними до Реєстру неприбуткових установ та організацій, які співпрацюють з органами державної влади та/або органами місцевого самоврядування щодо виконання цільових регіональних, місцевих та інших програм, організаціями, діяльність яких має суспільно важливе значення, та такими, що надають соціально важливі послуги населенню громади/району/регіону; перелік зазначених організацій визначається представницькими органами місцевого самоврядування згідно із законодавством».
2. Кабінет Міністрів України: на підставі змін до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» внести відповідні зміни до «Порядку передачі в оренду державного та комунального майна», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.06.2020 р. № 483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна».
 
 
 
За дорученням депутатів Коростенської
міської ради VIII скликання
 
 
Міський голова                                            Володимир Москаленко
 
 
 
Секретар міської ради                                               Олександр ОЛЕКСІЙЧУК