ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

XXVIII

Скликання:

VII

Проголосовано:

За основу і в цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

25.01.2019

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    27
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    1
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    6

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 1354
Про звернення депутатів Коростенської міської ради VII скликання щодо зменшення цін на енергоносії та збільшення соціальних норм для призначення пільг та субсидій на житлово-комунальні послуги

РІШЕННЯ
позачергова  двадцять восьма сесія VІІ скликання
 

 
від 25.01.2019 р. №1354
 
 
Про звернення депутатів Коростенської міської ради VII скликання щодо зменшення цін на енергоносії та збільшення соціальних норм для призначення пільг та субсидій на житлово-комунальні послуги
  
Відповідно до статті 25 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, Коростенська міська рада

ВИРІШИЛА:

1.Підтримати звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо зменшення цін на енергоносії та збільшення соціальних норм для призначення пільг та субсидій на житлово-комунальні послуги, що додається.
2.Доручити міському голові підписати звернення та направити за належністю.
3.Доручити міському голові, як  представнику від громади м.Коростень в  членстві Асоціації міст України, звернутись  до  всіх  міських голів   Асоціації  щодо підготовки та  направлення  до Президента України, Кабінету  Міністрів  України  звернення щодо термінового зниження  вартості на  енергоносії, з відповідним  аналізом  по містам  співвідношення  платежів  населення  за  енергоносії (газ, тепло, електроенергію) з  розмірами пенсій, середніх заробітних плат, аналізом невідповідності  встановлених соціальних норм  по субсидії,  які не  покривають витрати.
 
Міський голова                                                                            В.Москаленко
 
 
Секретар міської ради                                                                                 В.Вигівський
Начальник відділу організаційного
забезпечення діяльності міської ради                                                        О.Заєць
Начальник юридичного відділу                                                                 Т. Камінська
 
Додаток до рішення  позачергової  28 сесії  Коростенської міської ради VII скликання від 25.01.2019 р.  №1354
 
 
Президенту України
Порошенку П.О.
 
Голові Верховної Ради України
Парубію А.В.
 
Прем’єр-міністру України
Гройсману В.Б.
 
 
ЗВЕРНЕННЯ
депутатів Коростенської міської ради VII скликання  до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо зменшення цін на енергоносії та збільшення соціальних норм для призначення пільг та субсидій на житлово-комунальні послуги

У зв’язку зі зростанням цін на природний газ, відповідно до Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу, для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 р. № 867, зросли тарифи на послуги теплопостачальних підприємств.
Разом з тим, після внесення змін до Положення про порядок призначення житлових субсидій постановою Кабінетів Міністрів України від 27 квітня 2018 року № 329 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1022», кількість домогосподарств, які отримують субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, різко скоротилась (на 50%).
При такому збільшенні фінансового навантаження на населення через зростання тарифів, зменшення кількості отримувачів субсидії та зменшення розміру субсидій, суттєво збільшилась заборгованість споживачів за житлово-комунальні послуги та практично неможливою стає оплата теплопостачання більшості громадян, що призводить до вкрай загостреної соціальної напруги в місті.
В умовах недостатності обігових коштів і наявності заборгованості за газ, теплопостачальні підприємства мають проблеми щодо здійснення своєчасних розрахунків за енергоносії і воду, сплати податків та виплати заробітної плати працівникам.
Для забезпечення соціального захисту населення, налагодження стабільного проходження опалювального сезону, попередження зупинки теплопостачання, виникнення надзвичайних ситуацій та недопущення зростання соціальної напруги є необхідність залучення усіх можливих важелів впливу, в першу чергу на державному рівні.

Враховуючи вищевикладене, в умовах зменшення кількості отримувачів субсидії на оплату житлово-комунальних послуг і збільшення фінансового навантаження на населення, вимагаємо:

1.Запровадження компенсаційних заходів за рахунок коштів державного бюджету для допомоги мешканцям м. Коростень в оплаті послуги теплопостачання під час проходження опалювального сезону.

2.Розглянути питання щодо внесення відповідних змін до Закону України  «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» та повернути теплопостачальне підприємство міста Коростеня, яке займає монопольне становище в місті, в коло ліцензіатів   НКРЕКП.

3.Переглянути соціальні нормативи затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 6 серпня  2014 р. зі змінами № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» та повернути їх до рівня 2016 року, а саме:
Електропостачання – 90/120 кВТ на 1 особу
Централізоване теплопостачання – 0,0548 Гкал на 1 кв.м. житла
Газопостачання на плиту – 7,1 куб. м. газу
Газопостачання на плиту та газ колонку - 14 куб. м. газу
Газопостачання на газове опалення - 7 куб.м. газу на 1 кв.м. житла
4.Провести перевірку та вияснити причини ненадання відповіді на звернення депутатів Коростенської міської ради VII скликання щодо негайного скасування постанови Кабінету Міністрів України про підвищення ціни на газ для населення, прийняте рішенням 26 сесії Коростенської міської ради  від 29.11.2018 року №1282, відповідно до Закону України «Про звернення громадян» (лист вих.№02-16-02/1938 від 04.12.2018р.)
5. Знизити тарифи на  енергоносії (газ, електроенергію) шляхом  приведення їх до економічно обґрунтованих, збалансованих із середнім розміром  заробітної плати, пенсій  по Україні. Зняти із складової вартості газу  необґрунтовані закладені мільйонні заробітні плати, премії, надбавки топ-менеджерів державних компаній. Збалансувати норми  субсидій.

В разі невиконання наших вимог залишаємо за собою право організувати пікет під стінами Верховної ради України та Кабінету Міністрів України.

За дорученням депутатів Коростенської міської ради
 
міський голова                                                                            В.В.Москаленко
 
Секретар міської ради                                                 В.Вигівський