ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

XXVII

Скликання:

VII

Проголосовано:

За основу і в цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

20.12.2018

Підготував:

Юридичний відділ

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    22
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    10

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 1333
Про затвердження Положення про порядок формування та затвердження списку присяжних Коростенського міськрайонного суду

РІШЕННЯ
двадцять сьома сесія VІІ скликання
 
від 20.12.2018 р. №1333
 
Про затвердження Положення про порядок
формування та затвердження списку присяжних
Коростенського міськрайонного суду
 
 
Відповідно до статей 64, 65 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», статті 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Коростенська міська рада
  
         
ВИРІШИЛА:
      
 1. Затвердити Положення про порядок формування та затвердження списку присяжних Коростенського міськрайонного суду (додається).
 2. Скасувати рішення сорок другої сесії VI скликання № 1914 від 18.06.2015 року «Про затвердження Положення про порядок формування та затвердження списку присяжних та народних засідателів Коростенського міськрайонного суду».
 
 
Міський голова                                                                           В.Москаленко
 
 
Секретар міської ради                                                                   В.Вигівський    
        
Керуючий справами виконкому                                                  А.Охрімчук
 
Начальник відділу організаційного
забезпечення діяльності міської ради                                         О.Заєць
 
Начальник юридичного відділу                                                  Т. Камінська
 
 
ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення 27 сесії Коростенської міської ради VII скликання від 20.12.2018 р. №1333

ПОЛОЖЕННЯ
про порядок формування та затвердження списку присяжних  Коростенського міськрайонного суду Житомирської області

I. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Це Положення визначає порядок формування та затвердження Коростенською міською радою списку присяжних Коростенського міськрайонного суду відповідно до Конституції України, Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та діючого законодавства України.
1.2. Присяжним є громадянин України, який у випадках, визначених процесуальним законом, вирішує справи у складі суду разом із суддею, забезпечуючи згідно з Конституцією України безпосередню участь народу у здійсненні правосуддя.
1.3. Список присяжних Коростенського міськрайонного суду Житомирської області затверджується рішенням Коростенської міської ради один раз на три роки і переглядається в разі необхідності для заміни осіб, які вибули зі списку, за поданням Територіального управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області.
1.4. Формування та затвердження списку присяжних Коростенського міськрайонного суду Житомирської області проводяться на принципах:
- законності;
- гласності та відкритості;
- неухильного додержання прав і свобод громадянина;
- добровільності;
- залучення народу до здійснення правосуддя;
- додержання прав місцевого самоврядування.
 

II. ВИМОГИ ДО КАНДИДАТІВ У ПРИСЯЖНІ

2.1. До списку присяжних Коростенського міськрайонного суду Житомирської області може бути включений громадянин України, який:
-    досяг тридцятирічного віку;
- постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція  Коростенського міськрайонного суду Житомирської області;
-   дав згоду бути присяжним.
2.2. Не підлягають включенню до списку присяжних Коростенського міськрайонного суду Житомирської області  громадяни:
- визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними;
- які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов'язків  присяжного;
- які мають не зняту чи не погашену судимість;
- народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники правоохоронних органів (органів правопорядку), військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, адвокати, нотаріуси, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя;
- особи, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;
- громадяни, які досягли шістдесяти п'яти років;
- особи, які не володіють державною мовою.
 

III. ПОРЯДОК ФОРМУВАННЯ СПИСКУ ПРИСЯЖНИХ

3.1. Підставою для формування списку присяжних Коростенського міськрайонного суду Житомирської області є подання Територіального управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області, оформлене відповідно до вимог Закону України "Про судоустрій і статус суддів".
3.2. Враховуючи подання Територіального управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області, постійна комісія Коростенської міської ради з питань  законності, правопорядку, прав людини, розвитку громади, депутатської діяльності та етики через засоби масової інформації, офіційний веб-портал Коростенської міської ради забезпечує інформування громадськості про пошук кандидатів у присяжні Коростенського міськрайонного суду Житомирської області, вимоги до кандидатів у присяжні, необхідний перелік документів та контактні дані структурного підрозділу виконавчого комітету міської ради,  відповідального за формування списку присяжних Коростенського міськрайонного суду Житомирської області.
3.3. Для включення до списку присяжних кандидат у присяжні  Коростенського міськрайонного суду  подає документи, визначені пунктом 3.4 цього Положення, до Коростенської міської ради. Подані до міської ради  документи розглядаються  юридичним відділом виконавчого комітету  Коростенської міської ради.
3.4. Заява про включення до списку присяжних Коростенського міськрайонного суду, адресована міській  раді, повинна містити інформацію щодо:
       - прізвища, ім'я та по батькові кандидата у присяжні;
       - постійного місця проживання;
       - згоди особи бути присяжним із зазначенням назви суду;
       - відсутності обставин, що унеможливлюють його участь у здійсненні правосуддя.
Заява повинна також містити згоду кандидата у присяжні на використання його персональних даних відповідно до Закону України "Про захист персональних даних".
До заяви додаються:
       - ксерокопії паспорта громадянина України (1 - 2 сторінки та сторінка з інформацією про останнє місце реєстрації , проживання кандидата);
       - документ, що підтверджує відсутність судимостей;
       - документ, що підтверджує відсутність хронічних психічних чи інших захворювань, що перешкоджають виконанню обов'язків присяжного.
3.5. Формування списку кандидатів у присяжні Коростенського міськрайонного суду  здійснюється юридичним відділом виконавчого комітету Коростенської міської ради.
 

ІV. ПОРЯДОК ЗАТВЕРДЖЕННЯ СПИСКУ ПРИСЯЖНИХ

4.1. Юридичний відділ виконавчого комітету Коростенської міської ради здійснює перевірку поданих документів та розглядає кандидатів у присяжні.
4.2. За результатом розгляду кандидатур та аналізу відповідних документів юридичний відділ виконавчого комітету Коростенської міської ради готує проект рішення міської ради про затвердження списків присяжних Коростенського міськрайонного суду, який розглядатиметься Коростенською міською радою відповідно до вимог Регламенту.
 4.3. Затверджений список присяжних Коростенського міськрайонного суду оприлюднюється в газеті "Іскоростень" та на офіційному веб-порталі  Коростенської міської ради.
4.4. Список присяжних Коростенського міськрайонного суду разом з їхніми контактними даними не пізніше 10 днів з дня підписання відповідного рішення міської ради направляється до Коростенського міськрайонного суду Житомирської області та Територіального управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області.
 
 
 
 
 Секретар міської ради                                                             В.Вигівський