ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

XIX

Скликання:

VIII

Проголосовано:

За основу і в цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

22.12.2022

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    24
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    14

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 1114
Про звернення депутатів Коростенської міської ради до Президента України щодо повернення до Верховної Ради України з пропозиціями (накладання вето) проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» (№5655 від 11.06.2021)


РІШЕННЯ
дев’ятнадцята  сесія VІІІ скликання
 

від  22.12.2022 р. №1114
 
Про звернення депутатів Коростенської міської ради до Президента України щодо повернення до Верховної Ради України з пропозиціями (накладання вето) проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» (№5655 від 11.06.2021)
 
    
          Розглянувши пропозицію депутатів фракції «Європейська солідарність» в Коростенській міській раді, керуючись ст.25 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, Коростенська міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
1.Підтримати  звернення депутатів  Коростенської міської ради до Президента України щодо повернення до Верховної Ради України з пропозиціями (накладання вето) проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» (№5655 від 11.06.2021) (додається).
 
2.Доручити міському голові підписати звернення та направити за належністю.
 
Міський голова                                                    Володимир МОСКАЛЕНКО
 
 
Секретар міської ради                                                                 О.Олексійчук
 
Депутат Коростенської міської ради-
голова фракції «Європейська солідарність»                              Н.Тертична
 
Начальник юридичного відділу                                                 Т. Камінська  
 
Начальник відділу організаційного
забезпечення діяльності міської ради                                        О. Заєць
 
Додаток до рішення 19 сесії    Коростенської міської ради VIIІ   скликання від 22.12.22р.№1114
 
 
Президенту України
Володимиру ЗЕЛЕНСЬКОМУ
 
 
ЗВЕРНЕННЯ
депутатів  Коростенської міської ради до Президента України щодо повернення до Верховної Ради України з пропозиціями (накладання вето) проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» (№5655 від 11.06.2021)
Реформа децентралізації, розпочата у 2014 році, є одним із найбільших здобутків України. Отримання громадами повноважень щодо гідного облаштування місцевого життя і відповідних бюджетних ресурсів не лише покращили якість місцевого середовища; багато в чому успішність опору російським загарбникам також спирається на нову силу громад.
Децентралізація наближає Україну до Європи, де сила громади також є однією з основ демократії і ефективного управління.
Усе, що підриває цю силу – однозначно шкідливе і має бути відкинуте.
Прикладом такого шкідливого чиннику є ухвалений 13 грудня 2022 року Верховною Радою України  проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» (№5655 від 11.06.2021).
Ухваленим документом передбачається, фактично, позбавити місцеве самоврядування можливості результативно домагатися від забудовника дотримування містобудівної документації.
Водночас і держава фактично знімає з себе відповідальність за законність при наданні права на будівництво. Перевірки законності перекладаються для проведення в «ручному режимі» на експертні організації, що обирає сам забудовник.
При цьому суттєво зменшуються і права громадськості на контроль за будівництвом.
Позбавлення місцевого самоврядування частини його прав є, по суті, порушенням принципів Європейської хартії місцевого самоврядування і намаганням побудувати в інтересах приватного бізнесу систему, що суперечить загальноприйнятим демократичним нормам.
Відповідна оцінка відображена у зверненнях представників місцевого самоврядування, експертної спільноти, громадськості.
Прикметно, що петиція, якою громадськість просить Президента України застосувати до цього проєкту закону право вето, набрала необхідні 25 000 підписів за лічені години.
У зв’язку із наведеним, Коростенська міська рада закликає Президента України, відповідно до статті 106 Конституції України, застосувати до проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» (№5655 від 11.06.2021) право вето із наступним поверненням цього проєкту на повторний розгляд Верховної Ради України.  
 
 
За дорученням депутатів Коростенської
міської ради VIII скликання
 
 
Міський голова                                                      Володимир МОСКАЛЕНКО
 
 
Секретар міської ради                                              Олександр ОЛЕКСІЙЧУК