ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий в цілому

Сесія:

XIII

Скликання:

VIII

Проголосовано:

За основу і в цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

24.02.2022

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    28
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    7
  • Відсутні
    4

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 808
Про звернення депутатів Коростенської міської ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо відтермінування обов’язкового використання касових апаратів для фізичних осіб-підприємців другої, третьої та четвертої груп

РІШЕННЯ
тринадцята сесія VІІІ скликання
 
від  24.02.2022 р. №808
 

Про звернення депутатів Коростенської міської ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо відтермінування обов’язкового використання касових апаратів для фізичних осіб-підприємців  другої, третьої та четвертої груп
 
          Розглянувши пропозицію депутатів фракції ВО «Батьківщина» в Коростенській міській ради, керуючись ст.25 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, Коростенська міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
1.Підтримати  звернення депутатів міської ради депутатів міської ради до до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо відтермінування обов’язкового використання касових апаратів для фізичних осіб-підприємців  другої, третьої та четвертої груп (Додається).
2.Доручити міському голові підписати звернення та направити за належністю.
 
Міський голова                                                    Володимир МОСКАЛЕНКО
 
 
Секретар міської ради                                                                 О.Олексійчук
 
Депутат Коростенської міської ради-
голова фракції ВО «Батьківщина»                                             К.Скляревська
 
Начальник юридичного відділу                                                 Т. Камінська  
 
Начальник відділу організаційного
забезпечення діяльності міської ради                                        О. Заєць
 
 
 
 
 
                                                                    Додаток  до рішення 13 сесії                                            
                                                                    Коростенської міської ради VIIІ                           
                                                                    скликання від 24.02.22р.№808
 
 
ЗВЕРНЕННЯ
депутатів Коростенської міської ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо відтермінування обов’язкового використання касових апаратів для фізичних осіб-підприємців  другої, третьої та четвертої груп
 
          З 1 січня цього року набув чинності закон про обов’язкове використання касових апаратів для фізичних осіб-підприємців  другої, третьої та четвертої груп. Ті, хто від клієнтів отримують готівку, мають встановити касовий апарат або програмний реєстратор розрахункових операцій.
         Сотні тисяч підприємців вийшли в різних містах України з протестами і виступають  проти запровадження касових апаратів та  впровадження штрафів за відсутність документів про походження товару. Підприємці не погоджуються з тою системою, яку  нав’язують, з системою штрафів і складного адміністрування. Для  малих  підприємців тотальна фіскалізація просто непід’ємна. Так, ціна касового апарату варіюється від  6 000 грн. до 8 000 грн., щомісячне обслуговування 250-300 грн, термін експлуатації касового апарату - 7 років. Для проведення операцій необхідний пристрій (планшет, комп’ютер), на який буде встановлено відповідне програмне забезпечення та наявне  підключення до Інтернету. Купівельна спроможність людей падає. Підприємці не можуть платити оренди, платити зарплату найманим працівникам.
 Парламент за останні роки прийняв велику кількість рішень, які спрямовані не проти олігархів, а проти звичайних людей. Для них життя стає дорожчим, а реальні зарплати зменшуються. За останні два роки було ухвалено багато таких законів, які звужують права підприємців, здорожують адміністрування податків, збільшують повноваження контролюючих органів і ставки податків.
У зв’язку з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, уведенням карантинних обмежень малий і середній бізнес перебуває в значному скрутному становищі.
       Влада сьогодні має звертати увагу на проблеми підприємців та  прислухатись до  їхніх потреб. Середній та малий бізнес є чутливою категорією людей, і будь-яке рішення у цій сфері варто ухвалювати з точки зору не тільки розуміння інтересів бюджету або справедливості, а й суспільно-політичних настроїв.
Малий і середній бізнес є фундаментом ринкової економіки, що здатний створювати  необхідну атмосферу конкуренції, швидко реагувати  на будь-які зміни ринкових умов, створювати  додаткові робочі місця. У сучасних умовах  господарювання єдиним шляхом виходу з економічної  кризи є створення  сприятливих умов для його розвитку та збереження існуючих робочих місць. Саме малий та середній бізнес виступає стрижнем середнього класу в Україні. Він сам створює для себе та своїх родин гідний рівень життя. А також забезпечує зайнятість інших людей, отже, є ключовим для соціального розвитку країни та боротьби з бідністю. Тому замість тотальної фіскалізації та збільшення податкового і адміністративного тиску держава має надавати комплексну підтримку бізнесу.
Запровадження обов’язкового використання касових апаратів для фізичних осіб-підприємців  в  нинішньому стані економіки та викликах, в яких перебуває Україна фактично призведе до ліквідації спрощеної системи оподаткування, неминучого збільшення цін на споживчі товари та послуги для кінцевих споживачів, закриття об’єктів малого бізнесу, скорочення робочих місць, збільшення трудової міграції,  змусить перейти бізнес у «тінь». Країна  матиме негативні наслідки не тільки для малого бізнесу, а й на  наповнення  бюджетів  всіх рівнів, збільшення витрат на соціальні витрати у зв’язку із скороченням робочих місць,  зменшення самозайнятого  населення.
Враховуючи вищевикладене та ситуацію, в якій перебуває  сьогодні країна, ми, депутати Коростенської міської ради, підтримуємо вимоги малого  бізнесу та протестуємо проти створення нестерпних умов для роботи самозайнятих громадян - фізичних осіб підприємців та  вимагаємо:
 
1.Відтермінувати обов’язкове використання касових апаратів для фізичних осіб-підприємців  другої, третьої та четвертої груп шляхом продовження дії пункту 61 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України
 
 
 
За дорученням депутатів Коростенської
міської ради VIII скликання
 
 
Міський голова                                                      Володимир МОСКАЛЕНКО
 
 
Секретар міської ради                                              Олександр ОЛЕКСІЙЧУК