ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Любочко Світлана Миколаївна


депутат міської ради

Доповідач:

Вигівський В.В. - секретар міської ради

Статус:

Прийнятий в цілому

Дата:

19.02.2019

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 65-28
Про звернення депутатів Коростенської міської ради VII скликання

РІШЕННЯ
  двадцять девята сесія VІІ скликання
 
 

від 21.02.2019 р. №_______
 
Про звернення депутатів Коростенської
міської ради VII скликання
 
Відповідно до статті 25 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, Коростенська міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
1.Підтримати звернення до директора ТОВ «ЖИТОМИРГАЗ ЗБУТ» та голови правління ПАТ “ЖИТОМИРГАЗ» щодо відміни нарахування коефіцієнту приведення до стандартних умов об’ємів спожитого газу побутовим  споживачам міста Коростеня та проведення перерахунку плати за  природний газ за  місяці, в  яких безпідставно до сплати нараховувалась сума більша ніж за показниками лічильника.
 
2.Доручити міському голові підписати звернення та направити за належністю.
 
Міський голова                                                                            В.Москаленко
 
 
Секретар міської ради                                                                                 В.Вигівський
Начальник відділу організаційного
забезпечення діяльності міської ради                                                        О.Заєць
Начальник юридичного відділу                                                                 Т. Камінська
Депутат міської ради від 
фракції ВО «Батьківщина»                                                                         С.Любочко                    
 
 
Додаток до рішення  29 сесії  Коростенської міської ради VII скликання від 21.02.2019 р.  №_____
 
 
Директору
ТОВ «ЖИТОМИРГАЗ ЗБУТ»
Тарасову В.А.
 
вул.Фещенка-Чопівського,35
м.Житомир
10002
 
Голові правління ПАТ “ЖИТОМИРГАЗ»
Ющенку В.І.
 
вул.Фещенка-Чопівського,35
м.Житомир
10002
 
 

 ЗВЕРНЕННЯ
депутатів Коростенської міської ради
щодо відміни нарахування коефіцієнту приведення до стандартних умов обємів спожитого газу побутовим споживачам міста Коростеня та проведення перерахунку плати за  природний газ за  місяці, в  яких безпідставно до сплати нараховувалась сума більша ніж за показниками лічильника 
 

До депутатів Коростенської міської ради звертаються мешканці міста Коростеня щодо неправомірного застосування ТОВ «Житомиргаз збут» коефіцієнту приведення до стандартних умов.
Побутовим споживачам природного газу м. Короостень  надійшли рахунки за листопад-грудень 2018 та січень 2019 року від вашої компанії як постачальника природного газу, в якому об’єм природного газу до сплати розраховано із врахуванням коефіцієнту приведення до стандартних умов із посиланням на Кодекс газорозподільних систем, затверджений постановою НКРЕКП від 30.09.2015 р. №2494 (п.1 розділу IX).
Водночас, пунктом 3 глави 1 розділу IX Кодексу газорозподільних систем визначено, що “об’єм природного газу в точках комерційного обліку має бути приведений до стандартних умов згідно з розділом XV цього Кодексу”. Відповідно до пункту 6 глави 1 розділу XV Кодексу газорозподільних систем визначено, що “для проведення розрахунків по вузлах обліку, які не обладнані корекцією тиску та температури, коефіцієнт приведення до стандартних умов (k) необхідно визначати за відповідними додатками до Методики приведення об'єму природного газу до стандартних умов за показами побутових лічильників у разі відсутності приладів для вимірювання температури та тиску газу, затвердженої наказом Міністерства палива та енергетики України від 26 лютого 2004 року № 116, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 19 березня 2004 року за № 346/8945”. Водночас, абзацом другим частини першої зазначеної Методики, невід'ємною частиною якої є додатки до неї визначено, що “дія цієї Методики поширюється на суб'єкти господарювання, які у господарсько -  виробничій  діяльності  для  вимірювання  об'єму спожитого    газу   використовують   лічильники,   крім   випадків використання  газу   за   показами   лічильників   громадянами   - підприємцями для власних потреб”. Таким чином зазначені положення Кодексу газорозподільних систем не можуть бути застосовані до громадян як побутових споживачів.
Постановою НАЦІОНАЛЬНОЇ  КОМІСІЇ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ, від 23.11.2018  № 1493 на звернення споживачів природного газу та, з метою захисту їх прав,  заборонено  ПАТ «ЖИТОМИРГАЗ» приводити об’єми використаного природного газу побутовими споживачами до стандартних умов при здійсненні комерційних розрахунків за використаний природний газ побутовими споживачами  у відповідності  до статті 4 Закону України «Про ринок природного газу» та статті 17  Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг».
Згідно відповіді ТОВ «Житомиргаз збут»  на  звернення  споживачів щодо неправомірного застосування  вищенаведеного коефіцієнту і  завищення фактичного використання газу отримана  відповідь, що  оператором ГРМ є ПАТ «Житомиргаз», який передає ТОВ «Житомиргаз збут» обсяги  спожитого газу  для здійснення нарахувань за  спожитий газ. (відповідь № 10708-лв-1040-0219 від 07.02.2019 року)
На звернення мешканців  м. Коростень, Коростенського, Овруцького, Олевського та Лугинського районів Народним депутатом України Арешонковим В.Ю. з даного приводу направлено 16 січня 2019 року  депутатський запит  до  КМУ та НКРЕКП на що, 04 лютого 2019 року за № 118/16/7-19 отримана відповідь щодо неправомірних дій з боку ПАТ «Житомиргаз».
Враховуючи викладене, відповідно до положень пункту 4.11 Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015  № 2500, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 06 листопада 2015 р. за № 1386/27831 та пункту 9 розділу VI Правил постачання природного газу, затверджених постановою НКРЕКП 30.09.2015  № 2496, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 06 листопада 2015 р. за №1382/27827 вимагаємо:
 
1.ВІДМІНИТИ НАРАХУВАННЯ КОЕФІЦІЄНТУ ПРИВЕДЕННЯ ДО СТАНДАРТНИХ УМОВ ОБ’ЄМІВ СПОЛЖИТОГО ГАЗУ;
2.Провести перерахунок плати за природний газ за листопад – грудень  2018 року та січень 2019 року відповідно до  чинного законодавства  всім споживачам м. Коростень.
За результатами розгляду депутатського звернення  просимо  інформувати в строки визначені чинним законодавством.
 
 
За дорученням депутатів Коростенської міської ради
 
міський голова                                                                            В.В.Москаленко
 
Секретар міської ради                                                 В.Вигівський

 
 
 
 
 


 

ДОДАТКИ

1 Відповідь на звернення.pdf Переглянути
2 Пояснювальна записка.pdf Переглянути