ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXVI

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер рішення:

1282

Проголосовано:

29.11.2018 11:30:31

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    27
  • Не підтримали
    1
  • Утримались
    1
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    5

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ДРУК РІШЕННЯ

ТЕКСТ РІШЕННЯ: № 1282
Про звернення депутатів Коростенської міської ради VII скликання щодо негайного скасування постанови Кабінету Міністрів України про підвищення ціни на газ для населення

РІШЕННЯ
  двадцять шоста сесія VІІ скликання
  

від 29.11.2018 р. №1282
 

Про звернення депутатів Коростенської міської ради VII скликання щодо негайного скасування постанови Кабінету Міністрів України про підвищення ціни на газ для населення

  
 Відповідно до статті 25 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, Коростенська міська рада
 
ВИРІШИЛА:
1.Підтримати звернення до Президента України Порошенка П.О. щодо негайного скасування постанови Кабінету Міністрів України про підвищення ціни на газ для населення, що додається.
2.Доручити міському голові підписати звернення та направити за належністю.
 
 
Міський голова                                                                            В.Москаленко
 
Секретар міської ради                                                                                 В.Вигівський
Депутат міської ради, голова
фракції  ВО «Батьківщина»                                                                       В.Боровков
Начальник відділу організаційного
забезпечення діяльності міської ради                                                       О.Заєць
Начальник юридичного відділу                                                                 Т. Камінська
 
 
Додаток до рішення  26 сесії  Коростенської міської ради VII скликання від 29.11.2018 р.  №1282

 
Президенту України
Порошенку П.О.
 
19 жовтня 2018 року Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову №867 про підвищення ціни на газ для населення на 23,5%, відповідно якої з 1 листопада поточного року ціна газу для населення складає 8548,92 грн за тисячу кубометрів.
Голова Уряду аргументував такі дії виконанням вимог МВФ для виділення чергового кредитного траншу. Крім того, було наголошено, що раніше Урядом під це зобов’язання, були взяті багатомільярдні кредити, які збільшили загальний обсяг державного боргу на майже 50 млрд дол. І наразі настає період виплати значної частини цього боргу. Аби зробити це, Україні потрібно знайти прийнятні фінансові інструменти. Співпраця з МВФ - один з таких інструментів. Але активізувати її можна лише при умові виконання зобов'язання щодо ціни на газ для населення.
Тобто, Уряд черговий раз замість вчинення дій щодо розвитку економіки та підтримки бізнесу в країні та подолання корупції, вчергове намагається залізти в кишеню звичайних громадян.
Насправді ж МВФ вимагає лише збалансувати економіку, привести до оптимальних показників дефіцит державного бюджету та боргових зобов’язань.
Ми, депутати Коростенської міської ради, вважаєм рішення Уряду від 19 жовтня 2018 року про підвищення ціни на газ для населення неприпустимим і таким, що порушує конституційні права громадян України на доступні житлово-комунальні послуги для всіх споживачів та порушенням їх конституційних прав на достойний рівень життя. Більше того, переконані, що боргова політика уряду є неефективною. Наголошуємо, що внутрішні резерви України, за умови їх ефективного використання та викорінення корупції, дозволять забезпечити економічну незалежність держави, у тому числі й енергетичну.
«Укргазвидобування» та приватні компанії видобувають з українських надр понад 20 млрд кубометрів газу. У той же час населення України споживає 17 млрд кубометрів. Україна має чудові перспективи нарощувати видобуток власного газу, видобуваючи не тільки поверхневий газ, а й горизонтальний та газ на великих глибинах, який залишається недоторканим. Цим газом Україна могла б покривати усі свої потреби та продавати його на експорт.
Експертне середовище зазначає, що об’єктивна вартість українського газу - від 1500 до 2000 грн за тисячу кубометрів. Навіть існуюча до 19 жовтня 2018 року ціна для українців (6957 грн за тисячу кубометрів) у 3,5-4,5 рази більше за оголошену експертами. Відтак, яке економічне обґрунтування дозволило уряду вчергове підвищити ціни на газ для населення?
Крім того, аналіз поточної ситуації в Україні засвідчує випередження зростання тарифів над зростанням доходів населення.
Паралельно з цим ще обмежуються субсидії, які багато людей отримували в попередні роки. Таке  обмеження - це ще один удар по українцях.
І саме тому, ми депутати зобов’язані стати на захист людей, що нас обирали та звернутися до Президента України з вимогою скасувати цей злочин перед людьми, це ще одне необгрунтоване підвищення тарифів на газ, а як наслідок -  на тепло.
У відповідності до п. 15 ст. 106 Конституції України Президент України зупиняє дію актів Кабінету Міністрів України з мотивів невідповідності Конституції з одночасним зверненням до Конституційного Суду України щодо їх конституційності.
Враховуючи вищевикладене, вимагаємо від Президента України виконати конституційний обов’язок перед власними громадянами і зупинити дію Постанови Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 року №867 щодо підвищення ціни на газ для населення та вжити заходів щодо скасування вказаної Постанови Кабінету Міністрів України.

 

 За дорученням депутатів Коростенської міської ради
міський голова                                                                            В.В.Москаленко
 
 
Секретар міської ради                                                 В.Вигівський

 
 
 

ДОДАТКИ

1 Пояснювальна записка.pdf Переглянути