ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:



Єсін І.В. - депутат міської ради

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XIII

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

77-13

Дата реєстрації:

21.02.2022

Проголосовано:

24.02.2022 11:02:40

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    30
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    5
  • Відсутні
    4

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 77-13



РІШЕННЯ

тринадцята сесія VІІІ скликання


 

від  24.02.2022 р. №  _____

 

Про звернення депутатів Коростенської міської ради  до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо перегляду законопроекту України №6476 від 28.12.2021 р. «Про внесення змін до деяких Законів України щодо визначення категорій зон радіоактивного забруднених територій та забезпечення населення інформацією про їх радіаційний стан»

 

Керуючись ст. 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи висновки постійних комісій міської ради, Коростенська міська рада

 

ВИРІШИЛА:

  

1.Підтримати  звернення депутатів міської ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо перегляду законопроекту України №6476 від 28.12.2021 р. «Про внесення змін до деяких Законів України щодо визначення категорій зон радіоактивного забруднених територій та забезпечення населення інформацією про їх радіаційний стан». (Додається).

2.Доручити міському голові підписати звернення та направити за належністю.

 

 

Міський голова                                                     Володимир  МОСКАЛЕНКО

 

 

Секретар міської ради                                                                                     О.Олексійчук

Депутат міської ради, політична партія «Ліва опозиція»                                  І. Єсін

Начальник відділу організаційного

забезпечення діяльності міської ради                                                                   О.Заєць

Начальник юридичного відділу                                                                             Т.Камінська

 




Додаток

до рішення 13 сесії Коростенської

міської ради VIII скликання

від 24.02.2022 р. № _____

 
ЗВЕРНЕННЯ

депутатів міської ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо перегляду законопроекту України №6476 від 28.12.2021 р. «Про внесення змін до деяких Законів України щодо визначення категорій зон радіоактивного забруднених територій та забезпечення населення інформацією про їх радіаційний стан»

 


Ми, депутати Коростенської міської ради, які представляють інтереси Коростенської міської територіальної громади вимагаємо переглянути  законопроект України №6476 від 28.12.2021 р. «Про внесення змін до деяких Законів України щодо визначення категорій зон радіоактивного забруднених територій та забезпечення населення інформацією про їх радіаційний стан».

29 грудня 2021 р. Кабінетом Міністрів України подано до Верховної Ради України законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення категорій зон радіоактивно забруднених територій та забезпечення населення інформацією про їх радіаційний стан», реєстраційний №6476. Основний  зміст законопроекту полягає у  зміні  існуючого порядку віднесення населення пунктів до тієї чи іншої зони забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи. Чинним порядком це відбувається за показниками щільності забруднення цезієм, стронцієм, плутонієм, а також за показниками дози опромінення людини.

Законопроектом пропонується зонування території виключно за показником річної дози, а показник щільності застосовується лише тоді, коли не можна визначити дозу за рік. При тому не враховуватимуться ні показники дози, що вже отримала людина за майже 36 років, ні стан здоров’я населення. Позиція  органу місцевого самоврядування також не береться до уваги.

У «Пояснювальній записці» до законопроекту зазначається, що метою його  прийняття  «удосконалення законодавства у сфері подолання наслідків Чорнобильської катастрофи з урахуванням сучасних міжнародних вимог, зокрема право зонування забруднених територій».

У випадку прийняття законопроекту у  такій редакції, Кабмін отримує право  по спрощеній процедурі  приймати рішення про  перегляд зон радіаційного забруднення, у тому числі  й при віднесенні населених пунктів до категорії  «чистих».

Відповідно  до статей 11, 14, 27 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», статус постраждалого (дорослого і дитина) безпосередньо пов’язаний з проживанням у забрудненій зоні. Якщо населений пункт за рішенням Уряду буде визнано чистим, то й люди, які у ньому проживають, можуть автоматично  втратити статус  постраждалих і, відповідно, право на захист.

Жодна норма законопроекту №6476 не містить гарантій  збереження  відповідного статусу людини і її прав на соціальний захист, належне  медичне забезпечення і т.п.

У рішенні Конституційного Суду України №6-р від 17.07.2018р. зазначається, що «Обмеження чи скасування пільг для осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» без відповідності рівноцінної їх  заміни чи  компенсації, є порушенням зобов’язань держави права забезпечення соціального захисту цієї категорії осіб. У разі  зміни правового регулювання, набуті такими особами права на  пільги, компенсації і гарантії повинні бути збережені із забезпеченням можливостей їх реалізації або запроваджені рівноцінні більш сприятливі умови соціального захисту.

Якщо Кабмін пропонує законопроектом  змінити правове регулювання, то він має гарантувати одночасно й  збереження прав постраждалих осіб.

Враховуючи вищевикладене, звертаємось до Народних депутатів України щодо неприйнятності цього законопроекту та повернення його суб’єкту права законодавчоїініціативи – Кабінету Міністрів України.

Кабінет Міністрів України просимо відкликати законопроект реєстраційний №6476від 29.12.2021р. «Про », найого доопрацювання, з метою збереження прав громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

 

За дорученням депутатів Коростенської

міської ради VIII скликання

 

 

Міський голова                                                      Володимир МОСКАЛЕНКО

 

 

Секретар міської ради                                              Олександр ОЛЕКСІЙЧУК

ДОДАТКИ

1 Лист звернення.pdf Переглянути